midden oosten | iran

Vakantieland Iran

Iran, officieel de Islamitische Republiek Iran , is een land in Zuidwest-Azië. De hoofdstad is Teheran, dat met meer dan 10 miljoen inwoners tevens de grootste stad van het land is. In totaal wonen er in Iran 66.429.284 (2009) mensen. Het Perzisch, een Indo-Europese taal, is de officiële taal van Iran.

Iran ligt in het Midden-Oosten en grenst aan Irak, Turkije, Armenië, Azerbeidzjan, Turkmenistan, Afghanistan en Pakistan. De Perzische Golf en de Golf van Oman bevinden zich ten zuiden en de Kaspische Zee ten noorden van Iran. Iran deelt de Kaspische Zee, behalve met de republiek van Azerbeidzjan en Turkmenistan, ook met Kazachstan en Rusland. Aan de kust tegenover de Perzische Golf liggen Saoedi-Arabië, Koeweit, Bahrein, Qatar, de Verenigde Arabische Emiraten en Oman.

Archeologie en monumenten
Met een geschiedenis die zo'n 2500 jaar teruggaat, heeft Iran een grote verscheidenheid aan monumenten en archeologische vindplaatsen. Op de werelderfgoedlijst van UNESCO staan tien Iraanse monumenten. Hiervan zijn Chogha Zanbil, Persepolis, Takht-E Soleyman, Pasargadae, de Behistuninscriptie en Shushtar archeologisch werelderfgoed uit de Oudheid. Het werelderfgoed Meidan Emam in Isfahan, Bam, Soltaniyeh, de Armeense kloosterensembles in Iran en het heiligdom van Safi al-din is van na de Arabische verovering van Iran. Ook negen Perzische tuinen zijn opgenomen op de werelderfgoedlijst.

Naast deze monumenten heeft elke stad wel een historische moskee en andere historische gebouwen, zoals bazaars, paleizen en karavanserais.

Voor uw zomervakantie op maat ga naar het portal voor al uw vakanties